Van nobody tot voorzitter van de UEFA. Aleksander Ceferin voltooide woensdag een bliksemloopbaan in de voetbalwereld. De nieuwe hoogste baas van de Europese voetbalbond oogde niet als een winnaar na zijn ruime verkiezingszege op Michael van Praag (42-13). De 48-jarige Sloveen toonde nauwelijks emotie.
Ceferin kreeg direct na zijn zege veel vragen over hoe het hem was gelukt in korte tijd zo veel stemmen te winnen. De jurist uit Ljubljana geniet geen groot netwerk in de Europese voetbalwereld. Bijna niemand buiten Slovenië kende hem voordat hij zich kandidaat stelde voor het voorzitterschap van de UEFA.
Heel even verhief hij zijn stem. Toen hem werd gevraagd of Vitali Moetko, de minister van Sport van Rusland, en FIFA-baas Gianni Infantino hem achter de schermen een zege hadden bezorgd. De Russen zouden veel landen onder druk hebben gezet om op de Sloveen te stemmen. “Allemaal leugens”, zei hij over het verhaal dat Rusland bonden onder druk heeft gezet om op hem te stemmen.
Principes
Michael van Praag kent de verhalen. “Dat is wel aannemelijk”, zei Van Praag. “Mij is ook geadviseerd om president Poetin voor me te winnen. Via zijn Nederlandse schoonzoon bijvoorbeeld. Maar ik hou liever vast aan mijn principes dan dat ik zo voorzitter van de UEFA word.”
Opmerkelijk was ook dat veel Scandinavische landen al beloofden Ceferin te steunen terwijl de Sloveen zijn programma nog moest presenteren. In ruil daarvoor zouden ze volgens mediaberichten het EK van 2024 of 2028 krijgen. “Ik heb het gelezen”, reageerde Van Praag. “Maar ik kan daar niets mee. Mooi is wel dat IJsland en de Faeröer Eilanden daar boos over waren. Zij zijn me blijven steunen.”
Geen handjeklap
Van Praag zag zelfs een trouwe bondgenoot als Duitsland overstappen naar Ceferin. "Ik hoorde de Duitse bond op televisie zeggen dat ze met Ceferin over het EK van 2024 hadden gesproken. En Ceferin ontkende dat weer. Dat kwam raar over'', aldus Van Praag, die de afgelopen weken steeds meer bonden van mening zag veranderen. "Ook bonden die me tot drie keer toe steun hadden beloofd. Ze gingen toch maar voor Ceferin, want die ging winnen. Je stemt toch niet op de winnaar maar op een programma of persoon?''
"Achteraf heb ik nauwelijks spijt'', vervolgde Van Praag. "Ik had alleen niet meteen moeten zeggen dat ik het aanvankelijk maar 2,5 jaar wilde doen. Aan deals en handjeklap doe ik gewoon niet. Dan wordt het inderdaad moeilijk. Maar het is niet zo dat ik nu geen deel wil uitmaken van zo'n bond. Ceferin en ik streven hetzelfde na. Hij is een jonge frisse kerel die niet al in de UEFA zat. Dat heeft hem ook geholpen. Want mensen zijn toe aan een frisse wind. Ik wil hem graag helpen. Dat ben ik ook verplicht aan de bonden die wel op me hebben gestemd."
Vicevoorzitter of niet?
Van Praag wil aanblijven als vicevoorzitter van de Europese bond. Ceferin kan echter ook besluiten dat hij liever een andere vicevoorzitter dan Van Praag wil. Dan blijft de preses van de KNVB in ieder geval tot volgend voorjaar als bestuurder voor de UEFA werken.
Ceferin heeft misschien niet veel tijd om de Europese bond te hervormen tot een stabiele, eerlijke en transparante organisatie. In het voorjaar van 2019 wachten alweer de volgende verkiezingen voor het voorzitterschap van de UEFA.
De nieuwe UEFA-voorzitter is een stoere jurist. Hij trok vijf keer door de Sahara, vier keer met een auto en eenmaal op de motor. Als hoogste baas van de UEFA wacht hem ook een loodzwaar avontuur. Hij wil van de bond een transparante organisatie maken en de scheef gegroeide verhoudingen tussen rijke en arme clubs en bonden stabiliseren.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl